Lavanda

Tehnologia de cultura la levantica ( Lavandula Angustifolia L. )

In articolul de mai jos veti gasi informatii despre inceperea unei culturi clasice de levantica cat si a uneia ecologice

Alegerea, amenajarea si pregatirea terenului

Reusita culturii de levantica depinde in foarte mare masura de pozitia si natura terenului, precum si de caracteristicile agrochimice ale solului.

Terenul ales pentru cultura de levantica trebuie sa aiba expozitie sudica, sud-estica sau sud-vestica sa fie plan sau usor inclinat.

Cultura se face pe terenuri cu sol adanc si apa freatica la adancime mai mare de 2m, plantele fiind foarte sensibile la excesul umiditatii freatice.

Sunt preferate solurile cu potential de fertilitate bun, dar suporta si soluri cu fertilitate medie, cu textura mijlocie; se exclud solurile cu valori extreme ale texturii, usoare ( nisipoase sau nisipo-lutoase ) sau grele ( argiloase sau luto-argiloase ), datorita conditiilor neprielnice privind umiditatea si temperatura solului.

Este indicat ca pe terenurile denivelate sa se execute o lucrare de corectare a nivelarii.

Cultura de levantica fiind perena necesita lucrari de baza la pregatirea solului in vederea plantarii:
- Distrugerea vegetatiei existente pe teren prin aplicarea unui erbicid total - Glifosat ( Glyphogan 480 S.L. , Roundup E.C. ); Se aplica in doza de 2.5-3l /ha in 150l apa cu o pulverizare foarte fina; se recomanda aplicarea erbicidului in 2 reprize. Dupa cel putin 2 saptamani de la prima aplicare se poate face tocarea resturilor uscate si o usoara mobilizare a solului, dupa care la aparitia unui nou val de buruieni se repeta erbicidarea
- Pregatirea terenului in vederea plantarii necesita o mobilizare adanca a solului prin scarificare la 40-60cm
- Terenul se fertilizeaza cu ingrasaminte organice ( gunoi de grajd bine fermentat ) in doza 30-50 t / ha si ingrasaminte chimice in doza de 60kg/ha P2O5 ( superfosfat simplu 250kg/ha ) si 80 kg /ha K2O ( sulfat de potasiu 200kg/ha )
- Incorporarea ingrasamintelor in sol se face printr-o aratura adanca la 25-30 cm care se marunteste cu grapa cu discuri
- In cazul in care terenul este infestat cu daunatori de sol ( viermele sarma, larva carabusului de mai, coropisnita ) pentru combaterea acestora se aplica Corocid ( 40kg/ha ) sau Force M 20-30 kg/ha pana la inceputul lunii septembrie sau primavera o data cu lucrarile de intretinere incorporate usor in sol

Plantarea

Epoca optima de infiintare a culturii este in cursul lunii octombrie, mai devreme in zonele colinare si mai tarziu in cele de campie. In vederea plantarii butasii se fasoneaza prin scurtarea radacinilor la 15 cm si mocirlirea lor intr-un amestec de pamant, dejectii proaspete de bovine si apa care sa aibe consistenta necesara aderentei la radacini

Plantarea se face la distanta de 100 de cm intre randuri si 50 cm intre plante pe rand, asigurand o desime de 20.000 plante / ha. Pe suprafete mari marcarea locului de plantare se poate face cu marcatorul mecanic la 100 cm pe lungimea randurilor si 50 cm pe directia transversala si plantarea la intersectia randurilor.

Pentru aderenta la plantare pamantul se taseaza bine in jurul radacinilor. Imediat dupa plantare se uda cu aprox. 1-2l apa / planta si se repeta in functie de umiditatea solului.

Lucrarile de intretinere in primul an de cultura incep printr-o fertilizare cu 50 kg/ha N ( 150 kg/ha azotat de amoniu ) aplicat primavara in mustul zapezii. In continuare se aplica lucrari repetate de combatere a buruienilor prin prasile mecanice intre randurile de plante si manuale pe rand. Combaterea bolilor foliare, in special a patarii albe ( Septoria spp. ), foarte frecventa in Romania, se executa prin tratamente preventive sau curative cu Topsin 70P.U. 0,1%, Bravo 500S.C. 0,4% si preparate cuprice.

La aparitia unor boli de sol ( Fusarium spp., Verticillium spp. ) se aplica tratamente foliare sau la sol cu Previcur 607 S.L. 0,15% sau Topsin 70P.U. 0,1%.

Pentru stimularea ramificarii tufei, tulpinile se scurteaza cu 1/2 pana la 1/3 din inaltime ( sub inflorescente ).

In perioadele secetoase cultura trebuie irigata repetat cu norme de 300-400 metrii cubi apa / ha Toamna se aplica ingrasaminte chimice ca si la infiintarea culturii.

Alternativa ecologica de cultura

Alegerea si amenajarea terenului pentru cultura se efectuaza in mod asemanator cu cea prezentata la cultura clasica. La pregatirea solului sunt preferabile masurile de conservabilitate a potentialului de fertilitate naturala cum ar fi mobilizarea stratului arabil fara introarcerea brazdei, lucrari superficiale de pregatire pentru plantare.

Fertilizarea de baza se face cu ingrasaminte ecologice si excluderea totala a ingrasamintelor chimice de sinteza, astfel se aplica gunoi de grajd sau composturi organice preparate dupa o tehnologie specifica de fermentare controlata in platforme. La fertilizarile de start, aplicate primavara sau in cursul vegetatiei se pot folosi ingrasaminte admise in sisteme de agricultura ecologica: fainuri de organe animale, gunoi de pasari, urina, mustul de grajd provenite de la animale crescute in regim bio, cenusa sau preparate speciale ( Biorga, Biorga complex, Cropmax, Bionat, Orgevit, Bedding )

In combaterea buruienilor se vor aplica lucrari preventive de reducere treptata a rezervei de seminte din sol, evitarea reinfestarii terenului prin eradicarea buruienilor din cultura si din spatiul inconjurator inainte de fructificare si combaterea directa prin lucrari mecanice repetate si excluderea erbicidelor chimice de sinteza.

Dezinsectizarea generala a solului se poate face cu preparatul fungic Bora W.P. aplicat toamna devreme sau primavara in doza de 3kg/ha in 300 litri apa si incorporat superficial in sol.

Dezinfectia solului vizand combaterea sursei bolilor ( Sclerotinia, Pythyum, Fusarium, Phytophtora ) se realizeaza prin tratament cu preparatul Trifender W.P. in doza de 2kg/ha in 400 litri apa si incorporate la mica adancime in sol.

ATENTIE! Preparatele sus amintite fiind de natura fungica activa actioneaza asupra daunatorilor si bolilor printr-o relatie antagonica. Se interzice aplicarea altor fungicide care pot distruge angentul de combatere.

Combaterea bolilor foliare se face numai cu preparate admise in sistemul ecologic cum sunt cele pe baza de cupru ( Zeama bordoleza, Funguran OH 300 S.C., Copernico 25W.G., Alcupral 50 P.U. ).